Wednesday, December 10, 2014

PANAS!! CHEGUBARD BUAT NENEK KIPAS, WAN AZIZAH BERKIPAS. PANAS..PANAS!!

RABU, 10 DIS 2014
WALAUPUN Chegubard telah digantung keahliannya, ini tidak bermakna dia tidak boleh bersuara atau berhenti dari bercakap mengenai permasalahan dan salah laku di dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan juga Pakatan Rakyat (PR). Beberapa hari ini Chegubard begitu lantang mengkritik pemimpin-pemimpin atasan PKR dan menedahkan segala salah laku mereka selama ini. Menteri Besar Selangor, Azmin Ali juga tidak terkecuali. Isu nya? Tak payah IBM rungkaikan di sini kerana ianya telah didedahkan oleh blogger-blogger pro kerajaan beberapa hari yang lepas. Kini, giliran Wan Azizah@nenek kipas pula. Bukan main marahnya nenek kipas. Dakwaan yang dibuat oleh Chegubard di sangkal dengan sekeras-kerasnya oleh Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Beliau menolak dakwaan Ketua Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shahrin kononnya lima ADUN Selangor daripada PKR dan DAP mensabotaj beliau ketika krisis pelantikan Menteri Besar Selangor. Ujarnya, dakwaan Badrul Hisham itu lebih kepada 'isu peribadi' dan menegaskan Pakatan Rakyat (PR) sebulat suara menetapkan untuk menyokong pelantikan Mohamed Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor yang baru. 

(Isu) Chegbard... kita sudah serahkan kepada Pengerusi Lembaga Disiplin yang baru. Setakat ini ADUN DAP telah menafikan dan kita menyokong langkah-langkah yang dibuat setakat ini oleh MB baru. Jadi ini tidak menjadi isu. Pada Wan Azizah ia lebih kepada isu peribadi, katanya ketika mengadakan sidang media di Ibu Pejabat PKR, tengah hari tadi. Badrul Hisham, atau lebih dikenali sebagai Chegubard pada dua hari lalu mendakwa tiga ADUN PKR dan dua ADUN DAP menarik balik sokongan terhadap Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor. 

Kesemua mereka adalah ADUN Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar; ADUN Batu Caves, Amiruddin Shari dan ADUN Sri Muda, Shuhaimi Shafiei masing-masing daripada PKR, manakala ADUN Bukit Gasing, Rajiv Rishyakaran dan ADUN Kinrara, Ng Sze Han pula daripada DAP. Chegubard turut mengatakan salinan tiga ADUN PKR itu sudah diajukan kepada pemimpin kanan parti tersebut namun masih belum ada tindakan lanjut. Kelima-lima ADUN itu menarik balik sokongan yang diberikan kepada Wan Azizah pada 14 Ogos lalu kerana dikatakan ia dibuat atas dasar paksaan oleh pemimpin atasan PKR. Chegubard yang juga bekas Ketua Cabang PKR Rembau digantung keahliannya setelah mengeluarkan kenyataan mengenai parti di media. 

Melalui sidang media itu juga Wan Azizah turut diminta mengulas kegusaran Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang 'tidak yakin' dengan kerjasama ketiga-tiga parti di dalam Pakatan kerana kegagalan Majlis Presiden PR mengadakan mesyuarat selama enam bulan. Pada hemat beliau, mungkin lebih ditujukan kepada PAS sebab komunikasi antara PKR dan DAP berlangsung secara berterusan. Manakala PAS pula hanya di peringkat di bawah jawatan Presiden. (Namun) pandangan beliau,  ianya boleh diperbaiki, ujarnya. Sejak kebelakangan ini DAP lantang mempersoalkan komitmen Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk hadir ke setiap mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat. Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mendakwa ketidakhadiran Hadi menyebabkan gagasan itu sukar membuat keputusan penting. 

Hadi dikesan mula menjarakkan diri dan seringkali tidak hadir mesyuarat pimpinan pusat Pakatan Rakyat selepas PKR bertindak membelakangkan PAS dalam isu 'Langkah Kajang' bagi menjatuhkan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor. Hadi dikatakan berkecil hati dengan gerakan itu dan enggan menyokong sama ada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Wan Azizah. Sementara itu Wan Azizah turut membayangkan penarikan semula Sultan Selangor terhadap gelaran 'Datuk Seri' suaminya seolah-olah tidak memberi apa-apa kesan. Ini isu prorogatif, Sultan boleh berikan kepada sesiapa. Yang Anwar dapat daripada Sultan Selangor yang terdahulu, ulasnya. Jawapan yang sama juga diberikan oleh Wan Azizah terhadap ura-ura gelaran yang sama bakal diberikan kepada Azmin. Begitulah ceritanya yang IBM dapat dari 'banglo PKR'. Maka, jelas, PKR semakin hari semakin tenat, tapi bila di tanya oleh pemberita atau blogger, mereka nafikan, seolah-olah tiada apa yang berlaku, semunya baik-baik belaka. Lantak koranglah. Yang penting IBM dapat bahan cerita untuk dikongsikan bersama. Wassalam ~ IBM
Comments
0 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...