Wednesday, December 10, 2014

RAMI SETUJU DENGAN PEMUDA UMNO SUPAYA LUCUTKAN KERAYATAAN ALVIN & ALI

RABU, 10 DIS 2014
RATA-RATA survey yang IBM buat semalam, ramai yang bersetuju agar kerajaan melucutkan kewarganegaraan terhadap kedua-dua ekor manusia yang bernama Alvin dan Ali. Mereka sudah keterlaluan. Memang sukar untuk dimaafkan akan perbuataan mereka itu. Begitu juga dengan Pergerakan Pemuda Umno Malaysia mendesak kerajaan supaya mengambil tindakan segera untuk melucutkan kewarganegaraan blogger kontroversi Alvin Tan dan aktivis politik Ali Abdul Jalil. Semalam, Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun berkata tindakan drastik mesti dilakukan disebabkan kedegilan mereka berdua untuk pulang dan berhadapan dengan perundangan negara. Mereka tiada lagi hormat kepada prinsip Rukun Negara dan Malaysia tidak perlu mempunyai warganegara seperti mereka lagi, katanya selepas mempengerusikan sesi dialog Program Pertukaran Belia Malaysia-China 2014, di ibunegara semalam. Beliau berkata Pemuda Umno menyokong penuh tindakan Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Imigresen membatalkan pasport kedua-dua lelaki terbabit, berkuatkuasa kelmarin. 

Alvin Tan atau nama sebenarnya, Tan Jye Yee melarikan diri ke Amerika Syarikat bagi mendapatkan perlindungan politik dan mengelak daripada ditahan pihak berkuasa di Malaysia atas kesalahan-kesalahan yang dilakukan. Di imbas kembali, pada 18 Julai 2013, Tan dan teman wanitanya, Vivian Lee, 25, didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur mengikut Akta Hasutan kerana mempersendakan agama Islam dan bulan Ramadan di laman Facebook. Susulan itu, pada 22 Ogos lepas, Mahkamah yang sama mengeluarkan waran tangkap selepas Tan gagal hadir bagi sebutan kesnya. Tan baru-baru ini dipercayai memuat naik kenyataan yang mempersendakan institusi beraja melalui Facebooknya yang mendakwa Sultan tidak mempunyai kuasa untuk memberi dan menarik balik gelaran kebesaran daripada mana-mana pihak. 

Memang tidak berlapik mulut anak Cina gampang seko ni. Manakala Ali pula melarikan diri ke Sweden bagi mendapatkan perlindungan politik. Ali berdepan tuduhan menghasut kerana menghina institusi Raja di negara ini melalui laman Facebooknya. Kalau berani kenapa lari ke Sweden?....tak ada telo ke si Ali ni? Apapun, jika kerajaan membuat keputusan untuk berbuat demekian (lucutkan kewarganegaraan) memang elok sekali, tepat pada masanya. Manusia seperti dua eko ini tidak diperlukan di dalam negara ini. Eloklah....pergilah..dan jangan kembali lagi ke Malaysia, buat semak je. Wassallam ~ IBM 
Comments
0 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...