Friday, May 30, 2014

RAJA NAZRIN DITABALKAN SULTAN PERAK YANG KE-35. DAULAT TUANKU!

JUMAAT, 30 MAY 2014
DAULAT TUANKU....DAULAT TUANKU....DAULAT TUANKU
DARI raut wajahnya, krekternya memang baginda layak menduduki tahkta kerajaan negeri Perak dan bergelar Sultan Perak yang ke-35. Berjiwa rakyat seperti almarhum ayahandanya membuat rakyat jelata khususnya rakyat negeri Perak senang menerima baginda sebagai Sultan Perak yang baru. Daulat Tuanku! :

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, 58, putera sulung Almarhum Sultan Azlan Shah yang dilantik sebagai Sultan Perak yang baharu, adalah seorang yang bijaksana dan berjiwa rakyat. Berkelulusan doktor falsafah dalam bidang Ekonomi, Politik dan Kerajaan daripada Harvard University, baginda diisytiharkan sebagai Sultan Perak yang baharu pada istiadat pelantikan dan perisytiharan yang diadakan di Balairong Seri Istana Iskandariah sebelum istiadat pemakaman ayahanda baginda. Keputusan melantik baginda sebagai Sultan Perak yang baharu dibuat dalam mesyuarat khas Dewan Negara Perak petang semalam yang dipengerusikan oleh Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja Jen (B) Tan Sri Mohd Zahidi Zainuddin berikutan kemangkatan Sultan Azlan Shah pada Rabu.

Sultan Nazrin Shah, yang berkahwin dengan Tuanku Zara dan mempunyai seorang putera Raja Azlan Muzaffar Shah, empat tahun, dan seorang puteri Raja Nazira Safya, dua tahun, dilantik sebagai Raja Kecil Besar Perak berikutan pelantikan ayahanda baginda sebagai Sultan Perak ke-34 pada 16 Feb 1984. Mengikut hirarki sistem penggiliran Kesultanan Perak, kedudukan Raja Kecil Besar adalah di tempat ketiga selepas Raja Di-Hilir dan Raja Muda sebelum dilantik sebagai Sultan. Sultan Nazrin Shah adalah pemegang ijazah sarjana muda Filosofi, Politik dan Ekonomi dari Kolej Worcester, Oxford.
Baginda juga memilik ijazah Sarjana dalam bidang Pentadbiran Awam dari Kennedy School of Government, University Harvard dan selepas itu memperolehi ijazah kedoktoran falsafah dalam Ekonomi Politik dan Kerajaan dari universiti yang sama. Kesimpulannya Sultan Nazrin memang layak menjadi Sultan Perak yang ke-35 tahun. Moga negeri Perak akan lebih maju, dan rakyatnya hidup dalam suasana aman dan damai. Wassalam ~ IBM. SUMBER - mSTAR
Comments
0 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...