Saturday, July 19, 2014

SUBAHANALLAH! KEADAAN DILOKASI NAHAS MH17 SUNGGUH MENGERIKAN.

SABTU, 19 JULAI 2014

LAGI KISAH TREGEDI SEDIH MH17..

Beberapa wartawan menyifatkan keadaan di lokasi nahas membabitkan pesawat penerbangan Malaysia (MAS) MH17 yang dipercayai ditembak jatuh oleh puak pemisah pro-Rusia di sempadan Ukraine-Rusia pada Khamis terlalu mengerikan. Ini merupakan satu bencana yang nyata. Mustahil untuk difahami," tulis Noah Sneider, seorang wartawan bebas yang berada di lokasi nahas dalam Twitternya. Menerusi Twitternya @NoahSneider, beliau menyifatkan suasana awal pagi di lokasi nahas amat menyayat hati dengan banyak mayat bergelimpangan dan serpihan pesawat yang berkecai. Malah, penduduk setempat menyifatkan insiden itu sebagai amat menakutkan kerana 'segalanya berkecai di udara'. Mereka pada mulanya menjangkakan kawasan penempatan mereka dibom.

Saya tidak pernah melihat insiden seperti ini," kata seorang pemberontak di wilayah itu kepada Noah. Anda boleh lihat tangan, telinga dan tulang berselerakan di kawasan nahas," tulisnya. Sementara itu, seorang lagi wartawan bebas, Harriet Salem berkata lebih menyedihkan apabila anggota bomba menandakan lokasi mayat penumpang yang ditemui di sekitar kawasan ladang jagung dengan kayu atau reben putih. Anggota bomba bekerja sehingga ke malam di tapak nahas #MH17 sementara pemberontak bersenjata mengawal kawasan tersebut.

Penduduk berkata mereka berada dalam ketakutan," tulisnya menerusi akaun Twitter @HarrietSalem. Sabrina Tevernese menerusi laporannya dalam New York Times berkata, terdapat beberapa mayat yang masih sempurna tetapi dengan kesan luka di muka dan badan yang berada disebalik serpihan pesawat walaupun ia terjatuh dari jarak 30,000 kaki. Beberapa penduduk setempat mendakwa terlihat mayat mangsa terjatuh dari udara sebelum pesawat itu terhempas di ladang jagung berhampiran penempatan mereka.

Itu adalah gambaran dari wartawan. Bayangkan kalau kita berada di kawasan tersebut menyaksikan keadaan pesawat tersebut dan melihat sendiri dengan mata kepala kita akan keadaan mayat-mayat yang bergelempangan. Aduhai, tak dapat nak bayangkan akan perasaan kita pada masa itu. Apapun, itu adalah takdir. Harap haramjadah pengganas yang bertangunjawab dapat di tangkap dan dihadapkan ke Mahkamah antarabangsa unutk di hukum. Sedih...memang sedih. Wasallam ~ IBM
Comments
0 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...