Tuesday, March 27, 2012

PRU-13 : Jun Atau September???....BILA, Jun atau September?. Itulah persoalan yang sering ditanya setiap kali topik pilihan raya umum akan datang dibangkitkan. Dengan beberapa isu yang memerlukan masa untuk diselesaikan, menyebabkan lebih ramai penganalisis politik percaya bahawa pilihan raya akan diadakan kemudian berb anding berlaku lebih awal. Kini September dikatakan sebagai bulan yang berkemungkinan untuk diadakan pilihan raya umum akan datang berikutan terdapat banyak hujah yang menentang spekulasi bahawa ia akan berlaku pada awal Jun. Yang menjadi perdebatan adalah beberapa isu akan memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan. Dan..terdapat rancangan Perdana Menteri yang seolah-olah untuk mengadakan pilihan raya pada Jun.

Difahamkan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dijadualkan berkunjung ke Amerika syarikat pada minggu kedua bulan Mei, di mana beliau dijangka bertemu dengan Majlis Penasihat Inovasi dan Sains Global di New York. Majlis berkenaan ditubuhkan untuk membolehkan negara itu membuat lonjakan kuantum daripada sebuah negara berpandapatan sederhanan kepada yang berpendapatan tinggi. Menurut sumber, Najib mungkin menghabiskan selama lima hari di Amerika Syarikat, dan selepas itu dia boleh mengambil cuti pendek bersama keluarganya. Menurut salah seorang anggota Barisan Nasional (BN), mereka tidak tahu sama ada ini mengalihkan tumpuan media yang sudah membuat persiapan penuh untuk pilihan raya.

DS Najib pada Sabtu lalu membayangkan pilihan raya umum ke-13 semakin hampir, dan beliau mengatakan keyakinan kerajaan semakin meningkat dan "rasa-rasa bunyi dah dekat". DS Najib menegaskan, sepanjang lawatan beliau di seluruh negara sejak sehari atau dua hari lepas, beliau melihat keyakinan rakyat telah berkembang. Dan, beliau dapat rasakan. Jun dianggap sebagai tempoh seterusnya bagi Perdana Menteri untuk mengadakan pilihan raya, tetapi masih terdapat isu-isu yang memerlukan penyelesaian. Dengan kedatangan April yang hanya beberapa hari saja lagi, parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) masih sibuk menyelesaikan isu-isu pertukaran kerusi dan senarai nama-nama calon masih belum dimuktamadkan.

Sementara itu, DS Najib juga akan membuat lawatan dua hari ke China dari 31 March di mana beliau akan menghadiri pelancaran Taman Perindustrian Qizhou di Nanning bersama rakan sejawatnya dari China, Wen Jiabao. Jika Perdana Menteri tidak mengadakan pilihan raya menjelang Jun, ia akan diadakan selepas Julai berikutan kedatangan bulan puasa (Ramadhan). Seluruh Ogos pula akan menjadi sambutan Hari Raya sehingga kepada persiapan sambutan Hari Kebangsaan. Jika September yang dipilih, penganalisis lain berkata, ia akan diadakan pada minggu pertama bulan itu. Kemudian, terdapat menyuarat Parlimen 24 September sehingga 27 November, dimana Bajet akan dibentangkan. Apabila ia dibentangkan, ia akan diluluskan oleh Dewan Negara, yang bermakna (pembentangan Bajet) akan berlarutan sehingga ke tahun depan. Dewan Rakyat tidak akan dibubarkan apabila Bajet dibentangkan. Ia perlu melibatkan kedua-dua Dewan untuk melakukannya. Nampaknya kita kena menunggu dengan penuh kesabaran. Bukan macam pembangkang dah kelam-kabut dan berserabut.

Kerana apa?....kerana segala tekaan mereka salah dan tak tepat dan mereka juga merasa resah gelisah takut tak sempat membuat persiapan. Maklumlah, terlalu banyak masalah dalam parti dan banyak lagi isu-isu yang belum terjawab dan juga janji-janji mereka di PRU yang lepas masih tidak ditunaikan. Nasib le. - IBM

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA
Comments
0 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...