Thursday, March 7, 2013

JAMALUL KIRAM III PEMBOHONG, BUKAN SULTAN SULU SEBENAR. ANWAR JE YANG IKTIRAF DIA NI...

                         SULTAN PALSU!!
KUALA LUMPUR - Jamalul Kiram III, yang mengaku sebagai Sultan Sulu dan pengikutnya menceroboh Sabah serta membunuh anggota polis Malaysia, tidak boleh menuntut gelaran yang sudah tidak wujud lagi itu, kata sumber yang tahu dengan mendalam sejarah dan salasilah keluarga berkenaan. Oleh itu, katanya, Jamalul Kiram III tidak berhak mengaku sebagai waris kepada Sultan Sulu terakhir, Jamalul Kiram II, yang mangkat pada 1936. Sumber itu seterusnya menjelaskan bahawa Jamalul Kiram III bukan merupakan keturunanan kepada sembilan "waris sah" Jamalul Kiram II, seperti yang tercatat dalam "Penghakiman Macaskie" pada 1939 untuk melayakkannya menerima bayaran bagi penyerahan wilayah Sabah, yang ketika itu dikenali sebagai Borneo Utara, kepada British North Borneo Company (BNBC).


Sumber berkenaan yang amat mengenali anggota kerabat diraja kesultanan Sulu serta begitu memahami sejarahnya, berkata mengikut salasiah keluarga, walaupun Jamalul Kiram III merupakan kerabat diraja, beliau bukan keturunan waris utama yang berhak menerima bayaran penyerahan wilayah berkenaan. "Apabila Jamalul II mangkat pada 1936, baginda tidak meninggalkan warta takhta secara langsung dan dengan itu, BNBC berhenti daripada membuat bayaran bagi penyerahan wilayah.


Berikutan itu, sembilan waris berkenaan secara berkumpulan membawa perkara tersebut ke mahkamah untuk mendapatkan pengiktirafan sebagai pihak yang berhak menerima bayaran tahunan itu," kata sumber berkenaan. Pada 1939, Ketua Hakim Mahkamah Tinggi Borneo Utara Hakim Macaskie, membuat keputuan yang menyebelahi waris berkenaan dan dengan itu, bayaran tahunan itu disambung semula. Kerajaan Malaysia meneruskan bayaran itu berikutan penubuhan persekutuan Malaysia. Pada 2011, keturunan sembilan waris utama Jamalul Kiram II memperoleh perintah sebuah mahkamah Sulu yang mengiktiraf mereka sebagai keturunan secara langsung kepada sembilan waris berkenaan.Generasi kedua waris ini ialah Dayang-Dayang Piandao Taj-Mahal Kiram-Tarsum Nuqui, Putli Nurhima Kiram-Forman, Siti Ayesha K.H Sampang, Sulatan Fuad A. Kiram, Dayang-Dayang Sheramar T. Kiram, Puteri Permaisuri Kiram Guerson dan Sitti Jenny K.A Sampang. "Oleh itu, beliau (Jamalul Kiram III) tidak boleh mendakwa sebagai waris atau keturunan kepada mana-mana sembilan waris utama itu," kata sumber berkenaan.

IBM Kata : Hanya Anwar al-juburi dan pakatn haram saja yang mengiktiraf  si Jamalul Kiram ni, maklumlah nak dapatkan sokongan dan menghuru-harakan Sabah. bila hura-hara, kemungkinan PRU ke-13 di Sabah tidak boleh diteruskan dan dibatalkan. Maka, sekiranya Pakatan haram memenangi PRU ke-13 di Semenanjung, Anwar menjadi Perdana Menteri, dia akan menyerahkan Sabah kepada Jamalul Kiram III. Tapi, IBM yakin, cita-cita dan perancangan Anwar itu tidak akan menjadi kenyataan. Sebaliknya, Anwar dan Jamalul Kiram III akan menerima padahnya. Tak percaya, tunggu dan lihat. ~ IBM

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...